Nicole helpt mensen na hun behandeling tegen kanker

Oedeemtherapie en fysiotherapie bij oncologie

Na de diagnose kanker volgt vaak een rollercoaster vol emoties en ongemakken. Gelukkig bieden oedeemtherapie en fysiotherapie bij oncologie een lichtpuntje in deze uitdaging. Nicole Lammerink is een van onze oedeemfysiotherapeuten bij Fysio Almelo: “Door middel van oedeemtherapie en fysieke begeleiding kunnen we helpen (pijn)klachten te verminderen en fysiek uithoudingsvermogen te verbeteren.”

Heb je nog nooit van oedeem gehoord? Nicole legt uit wat deze aandoening is. “Simpel gezegd zijn het vochtophopingen in het lichaam. Tijdens een behandeling bij kanker, zoals bestraling of een operatie, kunnen lymfeklieren en -vaten beschadigd of weggehaald worden. Daardoor kan het lymfestelsel het vocht niet goed afvoeren. En door de vochtophopingen ervaren patiënten mogelijk pijn.”

De kracht van combinatie
Nicole combineert fysiotherapie met oedeemtherapie. “Er komen dan verschillende behandelingen bij elkaar zoals lymfedrainage, bandageren oftewel inzwachtelen, compressie en oefentherapie. Patiënten kunnen problemen ervaren, zoals pijn of een trekkend gevoel. Als een litteken verhard, kunnen ze beperkt zijn in hun bewegingsvrijheid. Deze littekens kan een oedeemtherapeut behandelen met onder andere massagetechnieken, cupping en taping.”

“Ik vind het belangrijk om patiënten realistische verwachtingen te geven. Alleen als mensen voldoende oefenen en openstaan voor compressiemiddelen zoals een steunkous of compressieshirt, kunnen we het behandelingsproces versnellen,” voegt ze toe.

Trek snel aan de bel
Na een intake maakt Nicole een traject op maat. “De therapie hangt af van hoe snel je bij ons komt. Hoe langer je wacht, hoe meer vocht zich ophoopt en hoe lastiger het is om de zwelling weg te krijgen. We beginnen met twee keer per week een behandeling plus oefeningen voor thuis.”

Kijken naar de toekomst
Uiteindelijk wordt de behandelfrequentie afgebouwd en krijgt de patiënt een maatwerk compressieshirt of – kous aangemeten. “Soms komen mensen terug, omdat er tijdelijk meer zwelling is door langdurig ziekzijn of warmte”, legt Nicole uit.

De impact van deze therapie is bijzonder. Mensen ervaren vaak minder pijn, verbeterde beweeglijkheid en verminderde zwelling na behandeling. Voor velen is dit het keerpunt om weer grip te krijgen op hun leven na de diagnose.

Fysiek én mentaal erop vooruit
Niet alleen de fysieke kant verbetert. Ook het sociale aspect krijgt door de behandeling een opkikker. “Na de diagnose kanker en de behandeling ervan kunnen mensen zich geïsoleerd voelen. We merken dat sommigen moeite hebben met het ontvangen van bezoek of praten over hun situatie. Soms ebt de aandacht na een aantal weken weg.”

De oedeemtherapie verbetert hun beweeglijkheid en vermindert pijnklachten, waardoor ze hun sociale leven weer kunnen oppakken. Die verhalen hoort Nicole ook bij de patiënten van Fysio Almelo. “Zo had ik laatst een meneer die tijdenlang niet kon fietsen. Hij zei dat hij het weekend ervoor voor het eerst weer had gemountainbiket. ‘Een half uur ging best goed’, vertelde hij. Zulke updates zijn fijn om te horen.”

"Mensen zijn dankbaar dat hun pijnklachten afnemen."

Ook steun vanuit lotgenoten kan bijdragen aan het welzijn. “We bieden de oedeem/oncologiepatiënten oefengroepen waar patiënten in kunnen oefenen. De meeste patiënten ervaren dit als heel erg prettig, deels omdat ze dan met lotgenoten ervaringen kunnen uitwisselen.”

De meesten ronden met een voldaan gevoel hun therapie af. “De dagelijkse dingen zijn weer makkelijker om te doen. Misschien komen ze niet meer op het punt van voor de diagnose, maar daar willen we wel zo veel mogelijk naartoe werken. Patiënten die terminaal ziek zijn, zijn dankbaar dat hun pijnklachten afnemen.”

Alles over oedeemtherapie bij oncologie
Ben jij benieuwd wat de combinatie van fysiotherapie en oedeemtherapie kan betekenen tijdens of na de behandeling van kanker? Via een verwijzing van een specialist of huisarts kun je bij ons terecht. Neem voor vragen rondom de behandelmogelijkheden en vergoedingen van de therapieën gerust even contact met ons op.

 

  • Dit artikel is ook gepubliceerd op onze pagina op indebuurt.nl
Open Whatsapp
1
Waarmee kunnen wij u helpen?
Stel uw vraag eenvoudig via Whatsapp.