Stefan kan je helpen bij stress of een burn-out

Een hoge ademhaling, snellere hartslag en het gevoel dat alle ballen hooghouden net niet lukt: je herkent dit gevoel vast wel. Niet zo gek, want tegenwoordig verwachten zowel de omgeving als wij erg veel onszelf. Bij lichamelijke klachten door stress of een burn-out kan onze psychosomatisch fysiotherapeut Stefan de Glee hulp bieden.

“Als psychosomatisch fysiotherapeut hou ik me bezig met klachten die voortkomen uit langdurige stress, zoals pijn, vermoeidheid en spierspanning”, legt Stefan uit. Daarbij heeft hij oog voor de verbinding tussen jouw mentale en fysieke gezondheid.

De verbinding tussen lichaam en geest
Kom je bij Stefan omdat je veel stress ervaart, dan kijkt hij verder dan je fysieke klachten. Hij graaft dieper naar de wortels van stress-gerelateerde problemen waar de patiënt zich niet bewust van is. “We richten ons niet alleen op het houdings- en bewegingsapparaat, maar ook op psychische klachten zoals depressie, burn-out en slaapproblemen.”

Zijn doel? Patiënten helpen te herstellen en ze daarnaast inzicht te geven in hoe ze structureel beter kunnen functioneren.

Actueel probleem
We zien in onze praktijk een toenemend aantal millennials – 25 tot 45 jarigen: een generatie die gewend is aan constante prestatiedruk en de uitdagingen van het digitale tijdperk. “Onderzoek wijst uit dat ongeveer een kwart van hen burn-outklachten ervaart”, zegt Stefan. Zij ervaren stress die zich onder andere opbouwt door overmatig gebruik van smartphones en constante prikkels. “We kijken naar de factoren die deze stress veroorzaken en voorkomen dat mensen in dezelfde valkuil stappen.”

Onbekende symptomen van stress
Hij noemt een aantal klachten waarvoor je misschien niet direct aanklopt bij een fysiotherapeut: “Vergeetachtigheid, minder focus, kortademigheid en druk op de borst zijn enkele voorbeelden. Stress kan ook leiden tot klachten aan maag en darmen, die niet vaak gelinkt worden aan stress.”

De toegevoegde waarde van psychosomatische fysiotherapie
“Vroeger behandelde ik klassieke klachten zoals schouder- en rugpijn vanuit de traditionele aanpak met oefeningen. In sommige gevallen behandelde ik wel de symptomen, maar niet het probleem. Psychosomatische fysiotherapie kijkt naar de diepere lagen van wat er gaande is. Het is inspirerend om mensen inzicht te geven in onbewuste gewoontes.”

Daarbij werkt hij nauw samen met andere medisch deskundigen, zoals psychologen. “We hebben direct contact met andere hulpverleners. Met het multidisciplinair overleg dragen we samen bij aan een goed herstel en het wegwerken van klachten.”

Geslaagd traject
De sleutel tot een succesvolle behandeling ligt volgens de psychosomatisch fysiotherapeut in betrokkenheid van de patiënt bij hun eigen herstelproces. “Wanneer ze meer energie ervaren, signalen van stress kunnen herkennen en hun doelen behalen, is voor mij het traject geslaagd. Ze kunnen dan beter functioneren in het dagelijks leven.”

Ervaar ook balans
Psychosomatische fysiotherapie bij Fysio Almelo is naast een behandeling een manier om onbewuste gewoontes te veranderen. Ben je nieuwsgierig naar wat Stefan voor jou of je naaste kan betekenen? Maak dan een afspraak om jouw eigen pad naar balans te beginnen.

 

Dit artikel is gepubliceerd op Indebuurt.

Open Whatsapp
1
Waarmee kunnen wij u helpen?
Stel uw vraag eenvoudig via Whatsapp.