Valpreventie
Valongevallen zijn een belangrijk en toenemend probleem onder ouderen. Een valongeval is de belangrijkste oorzaak van letsel bij ouderen. Iedere 5 minuten wordt er een 65-plusser op de Spoedeisende Hulp opgenomen omdat hij of zij gevallen is.

Met het oog op de vergrijzing zullen deze aantallen de komende jaren alleen maar toenemen. Het letsel opgelopen door een valongeval heeft vaak veel impact op de zelfredzaamheid, het langer thuis kunnen wonen en de kwaliteit van leven.

Hoewel vallen bij de ouder wordende mens vaker voorkomt is valpreventie niet leeftijdsgebonden, want vallen komt in alle leeftijdscategorieën voor. Om een valincident te voorkomen is het belangrijk om op tijd in actie te komen.

Wij bieden verschillende mogelijkheden die u helpen veilig op de been te blijven:

Groepstraining Vallen Verleden Tijd (VVT)
Vallen Verleden Tijd is een 10 weekse groepstraining die door de Sint Maartenskliniek is ontwikkeld en wetenschappelijk is onderbouwd. De training bestaat uit een hindernisbaan (helling lopen, losliggende stoeptegels, draaien in een kleine ruimte, iets van een hoge plank pakken, spelvormen (bewegen in een drukke omgeving) en het leren van valtechnieken.

Hierbij wordt geleerd de val om te zetten in een rollende beweging waarbij de impact op de botten een stuk kleiner is. Ook bij deze oefenvorm worden de oefeningen op een veilige manier opgebouwd. Zo krijgt u inzicht in valgevaarlijke situaties en weet u wat u kunt doen wanneer u toch uit balans raakt.

Groepstraining In Balans
De 10 weekse cursus 'In Balans' bestaat uit een combinatie van informatie over spierkracht, balans, praktijkoefeningen en het voorkomen van vallen. Tijdens de cursus krijgt u informatie en handige tips om steviger op de benen te staan. U doet oefeningen voor sterkere benen en meer evenwicht. De meeste oefeningen uit de cursus In Balans zijn gebaseerd op de principes van Tai Chi.

Tai Chi is een bewegingsleer waarin veel aandacht is voor balans, het contact met de grond en het verplaatsen van het lichaamsgewicht. Het is wetenschappelijk bewezen dat Tai Chi een zeer positieve invloed heeft op het verminderen van het aantal vallen en het verbeteren van de balans.

lndividuele begeleiding
Naast bovenstaande groepstrainingen bestaat ook de mogelijkheid individueel begeleid te worden op een van onze behandellocaties. Indien noodzakelijk kan er ook begeleiding op maat aan huis plaatsvinden.

Bent u geïnteresseerd en wilt u graag meer informatie of een afspraak maken voor een intake, neem dan contact met ons op.

Open Whatsapp
1
Waarmee kunnen wij u helpen?
Stel uw vraag eenvoudig via Whatsapp.