Een rectus diastase is een verschijnsel waarbij de ruimte tussen de rechte buikspieren te zwak is waardoor er bij aanspannen van de buikspieren door toename van druk op de buikwand een bult of juist een ruimte ontstaat. Vaak leidt dit tot afname in kracht, bij onvoldoende compensatie leidt dat tot krachtverlies, een dikke buik houden en mogelijk rugpijn, bekk , enbodemklachtenhet niet kunnen verrichten van zwaar werk zonder pijn in de rug.

Een diastase kan ontstaan door:
1. Zwangerschap
2. Overmatige druk op de buikwand bij veelal fors overgewicht
3. Complicatie na een buikoperatie (littekenbreuk)
4. Genetisch zwakke bindweefsel structuur
5. Ten gevolge van zwaar werk, veel buikdruk en/of veel hoesten, met zware gewichten trainen, in combinatie met een van bovenstaande factoren.

Mogelijke gevolgen:
- Krachtverlies van het buikspiercorset
- Rugklachten
- Buik (spier) pijn
- Bekkenklachten
- Heupklachten
- Urineverlies
- Darmfunctie stoornissen
- Ademhalingsproblemen
- Urine incontinentieklachten
- Nek-schouderklachten

Een diastase wordt vaak niet herkent en het is nog niet altijd duidelijk of en wat er aan te doen is. Maar met behulp van de juiste diagnostiek en maatwerkrevalidatie is er veel mogelijk!

Behandelmogelijkheden
Na een anamnese en lichamelijk onderzoek kan met echografisch onderzoek de mate van diastase beoordeeld worden. Door een echo te maken van de voorzijde en de zijkanten van de buikwand kan de gehele buikwand ook functioneel in kaart gebracht worden. Op deze manier kunnen we een trainingsschema op maat maken.

Open Whatsapp
1
Waarmee kunnen wij u helpen?
Stel uw vraag eenvoudig via Whatsapp.