Oedeemtherapie is een behandelmethode waarbij de vochthuishouding van het lichaam weer in balans gebracht wordt. De oedeemtherapeut is een gespecialiseerde fysiotherapeut die extra expertise heeft met betrekking tot abnormale vochtophoping in uw lichaam.

Klachten
Oedeem is een ophoping van vocht in het weefsel als gevolg van een verstoord evenwicht tussen aan- en afvoer van vocht. Het kan ontstaan als gevolg van ontstekingen, bestraling, hart- en vaatziekten, nierziekten, allergieën, vergiftigingen en veranderingen in de samenstelling van het bloed zoals eiwittekort. Het gevolg is, dat een arm, been, het gelaat of de romp van het lichaam dikker wordt omdat het vocht niet weg kan.

Oedeemtherapie heeft als doel het zo veel mogelijk verminderen, volledig opheffen en het voorkomen van toename van het oedeem. Hierdoor zullen de bewegingsmogelijkheden van arm of been vergroot worden of in ieder geval behouden blijven.

Er zijn verschillende soorten oedeem: lymfoedeem, veneus oedeem of lipoedeem. De behandeling van oedeem wordt mede bepaald door de vorm.

De behandeling bestaat vaak uit een combinatie van de verschillende therapieonderdelen:
- Manuele lymfedrainage
- Compressietherapie
- Lymfetaping
- Oefentherapie
- Adviezen m.b.t. huidverzorging, zelfverzorging, werk en sport
- Ademhalingstherapie

Werkwijze
De oedeemtherapeut bekijkt samen welke aanpak het beste is om een zo goed mogelijk resultaat te verkrijgen en te behouden. Door de gespecialiseerde opleiding is de oedeemtherapeut uitstekend in staat om de oorzaak van het oedeem te beoordelen en daar een passend behandelplan bij op te stellen.

Open Whatsapp
1
Waarmee kunnen wij u helpen?
Stel uw vraag eenvoudig via Whatsapp.