Oedeemtherapie is een gespecialiseerde vorm van fysiotherapie gericht op het verminderen van vochtophopingen in het lichaam, ook wel oedeem genoemd. Oedeem kan ontstaan in de voeten, enkels, benen, buik, armen, borst, flank en het okselgebied, maar ook in het gezicht en/of halsgebied. Klachten die gepaard gaan met oedeemvorming zijn bijvoorbeeld: lokale zwelling, vermoeidheid en een zwaar gevoel, pijn, beperkte beweeglijkheid in dagelijks functioneren, huidafwijkingen en infecties/ontstekingen. 

welke soorten oedeem zijn er en waardoor kan het ontstaan?

Lymfoedeem
Lymfoedeem ontstaat vaak na beschadiging van lymfevaten of lymfeknopen, waardoor er een verstoring optreedt in de afvoer van lymfevocht. Dit kan optreden door trauma (fractuur/operatie), kanker (bestraling), littekens, ondervoeding, trombose of wondroos. Dit noemen we secundair lymfoedeem. Daarnaast bestaat er ook primair lymfoedeem, in dat geval is er sprake van een minder goed werkend of minder goed aangelegd lymfestelsel.

 

Veneus oedeem
Wanneer de kleppen in de aderen niet goed werken, worden zuurstofarm, afvalrijk bloed en lymfevocht onvoldoende afgevoerd. De benen zijn daardoor zwaar, rusteloos en zwellen op. Vochtophoping en verwijde bloedvaten geven pijnklachten. Bekende oorzaken hiervan zijn bijvoorbeeld hoge bloedruk, trombose en spataders. Bij veneus oedeem kan je ook zichtbare bruine verkleuringen (hyperpigmentatie) van de huid zien, tevens kunnen bij het staan de benen rood/blauw verkleuren. 

Veneus Oedeem
Veneus oedeem

 

Lipoedeem
Lipoedeem is een chronische aandoening gekenmerkt door abnormale vetverdeling, resulterend in symmetrische zwelling van de benen, heupen en armen. Lipoedeem wordt vaak verward met obesitas, maar reageert niet op dieet of lichaamsbeweging. Bekende klachten bij lipoedeem: snel ontstaan van blauwe plekken, gevoelige huid bij aanraking, vermoeide benen, handen en voeten blijven slank terwijl kuiten of armen gezwollen zijn. 

Lipoedeem
Lipoedeem

 

Hoe werkt oedeemtherapie?

Onze gespecialiseerde oedeemtherapeuten zijn opgeleid in verschillende technieken om oedeem te behandelen. Een behandeling kan bestaan uit de volgende verrichtingen:

- Manuele lymfedrainage
- Taping
- Bindweefsel/littekentechnieken
- Compressietherapie
- Advies en doorverwijzing voor TEK (therapeutisch elastische kousen)
- Oefentherapie
- Advies in zelfmanagement

 

Werkwijze

Tijdens uw eerste afspraak zal een van onze therapeuten een grondige intake uitvoeren om uw specifieke situatie goed in kaart te brengen. Vervolgens wordt een behandelplan op maat opgesteld wat past bij uw wensen en doelen. 

Voor oedeemtherapie is een verwijzing van de huisarts of specialist in de meeste gevallen noodzakelijk. 

Open Whatsapp
1
Waarmee kunnen wij u helpen?
Stel uw vraag eenvoudig via Whatsapp.